Prawdopodobieństwo całkowite
Szczeniak: Siemka, w urnie jest 6 kul białych i 4 czarne. Rzucamy trzy razy monetą. Jeżeli reszka wypadnie
trzy razy, losujemy bez zwracania trzy kule, jeżeli wypadnie dwa razy − dwie kule, a w
pozostałych przypadkach jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie jednej
kuli białej?
A−wylosowanie dokładnie jednej kuli białej
B
1−reszka wypadnie trzy razy
B
2−reszka wypadnie dwa razy
B
3−reszka wypadnie raz lub wcale
z prawdopodobieństwa całkowitego:
P(A)=P(A∩B
1)+P(A∩B
2)+P(A∩B
3)
| | | | | | | | | |
P(A)= | * | *1 / 120*8 + | * | *3 / 45*8 + 6*410*8 |
| | | | | |
z góry sorry za taki zapis ułamków i zwracam się z prośbą o pomoc
16 mar 14:34
PW: Jeżeli wiesz, że "prawdopodobieństwo całkowite", to dlaczego nie stosujesz wzoru
P(A)=P(B1)P(A|B1)+P(B2)P(A|B2)+P(B3)P(A|B3)
− wszystkie dane są do policzenia w pamięci na zasadzie łatwych zadań opartych na klasycznej
definicji prawdopodobieństwa.
16 mar 14:57
Blee:
| | 3*6 | | 3*6*4*2 | | 1*6*4*3*3 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| |
| | 23*10 | | 23*10*9 | | 23*10*9*8 | |
16 mar 14:57
Szczeniak: whyy
16 mar 15:10
Blee:
Ogolnie w moim rozwiazaniu − kolejnosc jest istotne
Pierwszy ulamek: losujemy jedna reszke i dwa orly )na 3 sposoby) i biala
Drugi: losujemy dwie reszki i orla (na 3 sposoby) i biała + czarna (razy ich przestawienie)
Trzeci: losujemy trzy reszki (na 1 sposob) i biala + dwie czarne (razy przestawienie bialej)
16 mar 15:24
Blee:
Wiec mamy:
R,O,O, B
O,R,O, B
O,O,R, B
R,R,O B,Cz
R,R,O Cz,B
R,O,R B,Cz
R,O,R Cz,B
O,R,R B,Cz
O,R,R Cz,B
R,R,R B,Cz,Cz
R,R,R Cz,B,Cz
R,R,R Cz,Cz,B
Takie przestawienia sa
16 mar 15:28
Szczeniak: kurczę, dość skomplikowane, nawet nie wpadłem na to, że trzeba zwrócić uwagę także na ten
aspekt − przestawienia

chyba poddaję się z tym prawdopodobieństwem <śmiech przez łzy>
16 mar 15:35
Pytający:
Blee, dla samych orłów też losujemy jedną kulę.

Bez uwzględniania kolejności losowania kul:
16 mar 16:40
Szczeniak: Pytający, tak patrzę na twój zapis i porównuje go do mojego, i chyba wychodzi na to samo ?
16 mar 17:20
Pytający:
Może i to samo miałeś na myśli, ale zapisałeś co innego.
16 mar 17:55
Szczeniak: U mnie wychodzi 36960+24360+2480, u Ciebie wychodzi
36960+24360+2480 czy zgłupiałem? Może mam zapis nieestetyczny ale inaczej nie
mogłem zapisac
16 mar 18:40
Pytający:
Nie chodzi o estetyczność zapisu, a o jego poprawność.
Napisałeś:
| | | | | | | | 6*4 | |
* | *1 / 120*8 + | * | *3 / 45*8 + |
| = |
| | | | | 10*8 | |
Zamiast:
| | | | | | | | 6*4 | |
* | *1 / (120*8) + | * | *3 / (45*8) + |
| = |
| | | | | 10*8 | |
Nawiasy nie gryzą.
16 mar 21:21
Szczeniak: „/„ jest u mnie główną kreską ułamka, próbowałem to zapisać tak jak ty ale coś nie wyszło,
sorry. Dzięki za zwrócenie uwagi.
16 mar 21:57
Szczeniak: Kurde, w odpowiedziach jest inny wynik,
4380
16 mar 22:11
Pytający:
Ach bo przepisałem ułamki w ciemno od Ciebie, nie wiem czemu.

Przecież wychodzi:
36/960+72/360+24/80=43/80
16 mar 22:27
Szczeniak: Ja też nie wiem czemu, oczekujesz odpowiedzi?
16 mar 22:55