matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
maturka
narcel:
Liczba a=3.76 jest przybliżeniem z niedomiarem pewnego x. Błąd względny tego przybliżenia wynosi 0.04. Oblicz x
16 mar 14:25
q:
x−3.76
=0.04
x
x−3.76=0.04x 0.96x=3.76 x=3.92
16 mar 14:37
Pytający:
47
x=
≈3.92
12
16 mar 16:45