granice funkcji pomoc
Miloszek11143: witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tej granicy.. proszę o dokładne rozpisanie krok po kroku
bo wynik znam ale nie wiem dlaczego taki jest
lim 2x(√x−1−√x+5 )
x→∞
16 mar 14:16
Maciess: A jaki ma byc wynik? Bo nie wiem czy dobrze policzyłem
16 mar 14:25
Miloszek11143: Mi wychodzi wynik −6 a w odpowiedziach jest ∞.. skąd ten wynik?
16 mar 14:25
Miloszek11143: jestem na etapie −12x/√x−1+{x+5}
16 mar 14:27
Maciess: Kurcze mi wyszło −6 *
∞ czyli też źle

Trzeba czekać na kogoś mądrzejszego
16 mar 14:30
Maciess: Ja tam próbowałem rozpisac pierwiastek na 2 iloczyny i wyciągnąć √x
16 mar 14:31
Miloszek11143: może wymyślimy.. no bo jak masz u góry 2x(−6) po zastosowaniu wzoru a2−b2 a na dole
√x−1+√x+5 to co z tym dalej zrobić bo ja wyciągam przed nawias x z pierwiastków i zostaje
x(√1 +√1 czyli mam −12x/2x co mi daje −6
16 mar 14:33
Maciess: Ale jak wyciągasz
√x a nie gołego x

Mianownik
√x*(xx−1x)+
√x*(xx+5x) =
√x*(
√1+
√1)=2
√x
Wiem, że zapis nie jest poprawmy ale chciałem go skrócic maksymalnie.
Moze ja źle robie
16 mar 14:39
Miloszek11143: no tak masz racje... ale nadal nie daje nam to wyniku ∞
16 mar 14:44
Maciess: Ostatecznie wychodzi mi lim
→∞=−6
√x
http://prntscr.com/is1twa
Albo ja robie głupi błąd, albo źle przepisałes lub złe odpowiedzi z ksiazki. Obstawiam, że to
pierwsze.
Sprawdź czy x→ −
∞ bo wtedy jest okej
16 mar 14:47
Miloszek11143: mi po przeliczeniu teraz też wychodzi tyle co tobie.. musi być błąd w odpowiedziach.. zadania
tak btw. z zadań domowych eTrapeza kurs granice lekcja 5
16 mar 14:48
Maciess: oj eTrapez to chyba dla studentów, nie mój poziom. Niech ktoś lepszy to przeliczy
16 mar 14:52
Maciess: @refresh Mógłby ktoś przeliczyc?
16 mar 17:38
Miloszek11143: halo pomóżcie nam
17 mar 17:17
jc: x→
∞
| | 6x | |
x(√x+5 − √x−1) = |
| →∞ |
| | √x+5 + √x−1 | |
Postaw minus, będziesz miał swoją granicę = −
∞.
17 mar 17:26