Wielomiany
ania19: Dla jakich wartości parametrów a, b, c wielomian W(x)=2(x─2)(x+1)─3(x─3)2 jest równy
wielomianowi G(x)=ax2+bx+c?
Rozwiązałam to zadanie w ten sposób, że obliczyłam nawiasy wielomianu W(x) i po obliczeniach
wyszło mi ze wielomian
W(x)=−x2+4x−31 i z tego ze wielomiany maja być rowne to a=−1, b=4,c=−31
Dobrze? Proszę o sprawdzenie.
16 mar 12:55
Jerzy:
Co to znaczy "obliczyłam nawiasy" ?
16 mar 12:56
ania19: Przepraszam źle się wyraziłam. Wymnożyłam nawiasy, a drugi podniosłam do kwadratu zgodnie ze
wzorami skróconego mnożenia.
16 mar 13:04
Jerzy:
W(x) = 2(x2 + x − 2x − 2) − 3(x2 − 6x + 9) = 2(x2 − x − 2) − 3x2 + 18x −27 =
= 2x2 − 2x − 4 − 3x2 + 18x − 27 = − x2 + 16x − 31
Hmm.... ja mam trochę inaczej.
16 mar 13:08
ania19: Tak racja! widze juz swój błąd. Źle pomnożyłam. Dziękuję za sprawdzenie. Pozdrawiam
16 mar 14:59