z
octopus: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y−f(x) jest zbiór wszystkich licz
rzeczywistych?
f(x)=1√mx2+4mx+m+3
16 mar 12:04
Janek191:
Pod pierwiastkiem jest m x2 − 4 m x − m − 3 ?
16 mar 12:08
Jerzy:
Warunek: mx2 + 4mx + m + 3 > 0
1) m > 0
2) Δ < 0
Sprawdź też dla m = 0
16 mar 12:12
octopus: Dlaczego takie warunki?
16 mar 15:12
Jerzy:
Bo wtedy trójmian pod pierwiastkiem przyjmuje tylko wartości dodatnie.
16 mar 15:13
Blee:
Jerzy ... jeszcze m=0 i masz funkcje stala
16 mar 15:21
Jerzy:
Przeczytaj Blee post 12:12 do końca
16 mar 15:23
octopus: A mógłby ktoś rozwiązać te zadanie?
16 mar 15:34
Jerzy:
Przecież to Ty masz je rozwiazać.
16 mar 15:40
octopus: okej, ja, ale chce porównać z kim kto ma pewność że to jest dobrze XD
18 mar 10:41