Kula
Patrycja123: Z punktu leżącego na powierzchni kuli o promieniu R poprowadzono trzy cięciwy równej długości,
tworzące
parami kąty o mierze a. Oblicz długości tych cięciw.
16 mar 11:46
Marek: strasznie ciekawe
16 mar 22:56
Mila:

ABCD− ostrosłup prawidłowy trójkątny.
ΔABC−Δrównoboczny
| | 2 | | a√3 | | a√3 | | | |
|AO|= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
2)ΔEAD− Δprostokątny
c2=2R*|OD|
| | α | |
|OD|2=c2*(1−(4/3)sin2 |
| ) |
| | 2 | |
|OD|=c*(
√1−4/3sin2(α/2)
3)
c
2=2R*c*(
√1−4/3sin2(α/2) /:c
c=2R*(
√1−4/3sin2(α/2)
==================
17 mar 00:09
Patrycja123: na jakiej podstawie wywnioskowałes ze trojkat EAD jest prostokatny
17 mar 11:50
Janek191:
Kąt wpisany w koło oparty na średnicy.
17 mar 11:54
Patrycja123: faktycznie, dzieki
17 mar 12:00