Trójkąt
Maciek1357: a) podaj i uzasadnij związek między polem S trójkąta o bokach długości a,b, c oraz długością
promienia
okręgu r wpisanego w ten trójkąt
b) Wykorzystaj otrzymany wzór w rozwiązaniu zadania:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12cm i 5cm. Przez wierzchołek
kąta prostego
poprowadzono prostą, która dzieli dany trójkąt na dwa trójkąty o równych obwodach. Wyznacz
stosunek
długości promieni okręgów wpisanych w otrzymane z podziału trójkąty.
16 mar 11:39
Janek191:
a) S = 0,5 r*( a + b + c) / *2
2 S = r*(a + b + c)
16 mar 11:48
Marek: Macie plan na na podpkt b
16 mar 22:06
Mila:

a=5, b=12
1) c
2=5
2+12
2
c=13
5+x+d=12+y+d⇔x=y+7
x+y=13⇔x=10, y=3
2)
16 mar 22:47
Janek191:
16 mar 23:01
Janek191:
Milu − nie widziałem powyższego rozwiązania
16 mar 23:02
Mila:

TY obliczyłeś w pamięci, ja napisałam rachunki
16 mar 23:22