matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Boki trójkąta
Kaśka13:
Znajdź długości boków trójkąta prostokątnego wiedząc, że wysokość trójkąta względem przeciwprostokątnej wynosi h, a jego obwód jest równy 5h.
16 mar 11:33
Mila:
1) a+b+c=5h a*b=c*h a
2
+b
2
=c
2
−−−−−−−−−−−−−− 2) a+b=5h−c /
2
a
2
+2ab+b
2
=25h
2
−10h*c+c
2
c
2
+2*c*h=25h
2
−10h*c+c
2
25h
2
=12c*h 25h=12c
25
c=
h
12
===========
3)
25
a+b=5h−
h⇔
12
35
a+b=
h
12
25
a*b=
h
2
⇔
12
15
20
a=
h lub a=
h
12
12
20
15
b=
h lub b=
h
12
12
25
C=
h
12
=================
16 mar 19:33
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick