Czworokąt
Kinga98: Długość boków czworokąta, w którym można wpisać koło i na którym można opisać koło są równe
a,b,c,d.
Udowodnij, że pole S tego czworokąta wyraża się wzorem S= √abcd.
16 mar 11:28
Pablo: wykorzystaj to że jeżeli mozna wpisać okrag czyli naprzeciwległe boki a wlasciwie ich suma jest
rowna druiej parze bokow naprzeciewległych
16 mar 18:08
Pablo: dalejj, hmmm
16 mar 18:09
Mila:

1)
a+c=b+d z warunku, że w czworokąt można wpisać okrąg
2)
| | a+b+c+d | |
PABCD=√(p−a)*(p−b)*(p−c)*(p−d), gdzie p= |
| |
| | 2 | |
z warunku, że na czworokacie można opisać okrąg
z (1) p=a+c=b+d
P
ABCD=
√(a+c−a)*(a+c−b)*(a+c−c)*(a+c−d)=
=
√c*(a+c−b)*a*(a+c−d)=
√c*a*(b+d−b)*(b+d−d)=
√a*b*c*d
16 mar 20:49
Kasienka: jest chyba taki wzór jezeli jest okrag opsiany na czworokacie ale nie wiem czy mozna to
sposobem wyprowadzajac?
16 mar 20:57