Na przekątnej AC kwadratu ABCD obrano punkt P, który podzielił ją w stosunku AP:
Lidia 31: Na przekątnej AC kwadratu ABCD obrano punkt P, który podzielił ją w stosunku AP : PC=3 : 1.
Wykaż ze kąt SPD= 90° gdzie S jest środkiem boku AB.
Bardzo prosilabym o podpowiedź jak się za to zabrać przy wykorzystaniu twierdzenia talesa.
16 mar 11:25
Janek191:

Mamy
a
2 = (3x)
2 + x
2 = 10 x
2
b
2 = (3 x)
2 + x
2 = 10 x
2
oraz
c
2 = (2 x)
2 + ( 4 x)
2 = 4 x
2 + 16 x
2 = 20 x
2
zatem
a
2 + b
2 = c
2
Δ jest prostokątny.
16 mar 21:55