Stosunki
Kalirr: Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny abc ma długość r=4, a stosunek przyprostokatnych
ac:ab jest równy 5:12. Na przeciwprostokatnej BC obrano punkt D, zaś na przyprostokatnej ab
punkt E,tak że odcinki BC i de są prostopadle. Wyznacz długość odcinka AE jeśli stosunek pola
czworokata AEDC do pola trojkata Ebd jest równy 2:3
16 mar 10:05
Kalirr: Przepraszam, ostatni stosunek jest równy 3:2 a nie 2 :3
16 mar 10:05
Janek191:

c
2 = (5 x)
2 + (12 x)
2 = 169 x
2
c = 13 x
P
Δ = 0,5 r*( 5 x + 12 x + 13 x)
0,5*12 x*5 x = 2*30 x
30 x
2 = 60 x
x = 2
więc
AB = 24 , AC = 10, BC = 26
P
Δ = 0,5*24*10 = 120 j
2
P
1 = P
AEDC
P
2 = P
EBD
Mamy
P
1 + P
2 = 120
1,5 P
2 + P
2 = 120
2,5 P
2 = 120
P
2 = 48
k = 0,5
√10
więc
I BC I : c = 0,5
√10
c = 5,2
√10
zatem
I AE I = 24 − 5,2
√10
=================
16 mar 11:18
Janek191:

c
2 = (5 x)
2 + (12 x)
2 = 169 x
2
c = 13 x
P
Δ = 0,5 r*( 5 x + 12 x + 13 x)
0,5*12 x*5 x = 2*30 x
30 x
2 = 60 x
x = 2
więc
AB = 24 , AC = 10, BC = 26
P
Δ = 0,5*24*10 = 120 j
2
P
1 = P
AEDC
P
2 = P
EBD
Mamy
P
1 + P
2 = 120
1,5 P
2 + P
2 = 120
2,5 P
2 = 120
P
2 = 48
k = 0,5
√10
więc
I BC I : c = 0,5
√10
c = 5,2
√10
zatem
I AE I = 24 − 5,2
√10
=================
16 mar 11:18
Janek191:

c
2 = (5 x)
2 + (12 x)
2 = 169 x
2
c = 13 x
P
Δ = 0,5 r*( 5 x + 12 x + 13 x)
0,5*12 x*5 x = 2*30 x
30 x
2 = 60 x
x = 2
więc
AB = 24 , AC = 10, BC = 26
P
Δ = 0,5*24*10 = 120 j
2
P
1 = P
AEDC
P
2 = P
EBD
Mamy
P
1 + P
2 = 120
1,5 P
2 + P
2 = 120
2,5 P
2 = 120
P
2 = 48
k = 0,5
√10
więc
I BC I : c = 0,5
√10
c = 5,2
√10
zatem
I AE I = 24 − 5,2
√10
=================
16 mar 11:19
Janek191:

c
2 = (5 x)
2 + (12 x)
2 = 169 x
2
c = 13 x
P
Δ = 0,5 r*( 5 x + 12 x + 13 x)
0,5*12 x*5 x = 2*30 x
30 x
2 = 60 x
x = 2
więc
AB = 24 , AC = 10, BC = 26
P
Δ = 0,5*24*10 = 120 j
2
P
1 = P
AEDC
P
2 = P
EBD
Mamy
P
1 + P
2 = 120
1,5 P
2 + P
2 = 120
2,5 P
2 = 120
P
2 = 48
k = 0,5
√10
więc
I BC I : c = 0,5
√10
c = 5,2
√10
zatem
I AE I = 24 − 5,2
√10
=================
16 mar 11:19
Janek191:
Co muli Internet

!
16 mar 11:20