prawdopodobieństwo
werao: W pudełku znajduje się 9 żetonów z liczbami 1,4,7,8,13,14,17,20,21. Na każdym żetonie jest inna
liczba. Z pudełka wyciągamy kolejno trzy razy po jednym żetonie bez zwracania. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzeń:
A − na żadnym z wylosowanych żetonów nie ma liczby nieparzystej
B − na dokładnie jednym z wylosowanych żetonów jest liczba nieparzysta
16 mar 00:17
Basia:
|Ω| = 9*8*7
|A| = 5*4*3 (bo mamy pięć żetonów z liczbami nieparzystymi)
|B| = 5*4*3 + 4*5*3 + 4*3*5 = 3*3*4*5
prawdopodobieństwa już sam policz
16 mar 00:35
Pytający:
|A|=4*3*2 // mają być same parzyste (ach te podwójne zaprzeczenia

)
16 mar 11:06