analityczna
Pablo: dany jest trojkat abc o wierzchołkach a (0,0) B(2t,0) C(0,2) punkt M jest punktem przecięcia
wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z puntu A i środkowej poprowadoznej z punktu C.Jaką
krzywą zakreśli punkt M gdy t?
Obliczyłem do postaci gdzie wys to pr: y=tx a srodkowa: y=−2/t *x +2
Przyrównałem i otrzymałem x=2t/ (t2+2) a w odp mam że x=y−1/2*y2, nie wiem czy bład
rachunkowy i inny plan zadania
16 mar 00:17
Basia: popraw treść: gdy t................. i co dalej?
16 mar 00:32
Pablo: t∊R+
16 mar 00:49
Basia:
| | 2−0 | | 2 | | 1 | |
aBC = |
| = |
| = − |
| |
| | 0−2t | | −2t | | t | |
k⊥pr.BC ⇔ a
k = t czyli ma równanie y = tx+b
k przechodzi przez początek układu więc b=0
k: y = tx
l przechodzi przez C(0,2) i D(t;0)
| | 2 | |
czyli l ma równanie y= − |
| x+b |
| | t | |
b = 2
l: y = −(2/t)x+2
ty = −2x+2t
ty − 2t = −2x
t(y−2) = −2x
y(y−2) = −2x
2
y
2 − 2y = −2x
2
też nie wiem gdzie zrobiłeś błąd
równania prostych masz dobre więc chyba w tym co nazwałeś "przyrównaniem"
16 mar 01:04
aniabb: nigdzie nie miał błędu tylko wyeliminował nie tę zmienną
16 mar 08:44