granica ciagu
lukas: POMOCY

! obliczyc granice ciagu a
n=(
3n+23n+1)
6n+5
8 lut 10:40
Włala: (3n/n + 2/n)/(3n/n + 1/n) * 6n/n + 5/n = 3/3* 6 = 1 * 6 = 6
8 lut 11:07
Włala: bo 2/n dąży do 0, i 1/n, 5/n również
8 lut 11:08
Bogdan:
Rozwiązanie błędne.
| | 3n + 2 | | 3n + 1 | | 1 | |
an = ( |
| )6n + 5 = ( |
| + |
| )6n + 5 = |
| | 3n + 1 | | 3n + 1 | | 3n + 1 | |
| | 1 | |
= [(1 + |
| )3n + 1](6n + 5) / (3n + 1) |
| | 3n + 1 | |
lim a
n = lim e
(6n + 5) / (3n + 1) = e
2,
n→
∞ n→
∞
n→
∞
8 lut 16:32