Kinia: Znajdź liczby a i b wiedząc,że suma liczby a i potrojonej liczby b jest równa 36, a
iloczyn liczb a i b jest największy z możliwych.
proszę o pomoc nie wiem od czego zacząć
13 lis 16:57
życzliwa:
a+3b=36 więc wyznaczmy z tego a=36-3b
ab=max
podstawmy a do drugiego równania
(36-3b)b=max
mamy równanie kwadratowe malejące, czyli max wartość mamy na jego wierzchołku
13 lis 17:17
życzliwa:
czyli powinno Ci wyjść b=6 i a=18
13 lis 17:20
Kinia: jak mogę obliczyć to równanie kwadratowe bo coś mi żle wychodzi b=12
13 lis 20:50
życzliwa:
mamy -3b2+36b
b=-36/(2*(-3))=36/6=6
14 lis 01:52
Kinia: dziękuje
14 lis 16:17