Losowanie meczów
Misiek: Witam.
Mamy do rozlosowanie pary meczów spośród 8 drużyn (A,B,C,D,E,F,G,H). Kazdy moze trafic na
kazdego.
Przykład losowania par:
A−B
C−D
E−F
G−H
Ile jest możliwych kombinacji?
7*5*3 = 105 ?
Jeśli tak to prawdopodobieństwo, że akurat trafię wszystkie pary to 1/105.
Ilość kombinacji, że zagra drużyna A z B to 15, więc prawdopodobieństwo, że trafię akurat jedną
parę to 15/105? Raczej tak, bo to jest po prostu 1/7.
Prawdopodobieństwo, że trafię dwie pary, to 3/105?
A ilość, że trafie 3 pary, to znowu 1/105, bo skoro trafię trzy, no to automatycznie czwartą
parę tak samo.
Kolejność kogo wylosują nie ma znaczenia.
Czy dobrze to rozumuję?
15 mar 22:50
Basia: dlaczego 7*5*3 ?
może być tylko
AB,AC,AD,AE,AF, AG, AH
BC,BD,BE,BF,BG,BH
CD,CE,CF,CG,CH
DE,DF,DG,DH
EF,EG,EH
FG,FH
GH
| | 1+7 | |
co daje 7+6+5+4+3+2+1 = |
| *7= 4*7 = 28 |
| | 2 | |
| | | |
teraz wybierasz 4 pary z 28 czyli |Ω| = | |
| | |
prawdopodobieństwo trafienia faktycznej czwórki to
15 mar 23:03
Misiek: Nie, Basiu.
A−B
C−D
E−F
G−H
To powyższe to jest jedno losowanie.
Kolejny przykład
A−F
B−D
C−H
E−G
Czyli w każdym losowaniu mamy cztery pary. I moje pytanie ile może być takich losowań, w
których to do każdej drużyny przyporządkowujemy inną
15 mar 23:08
Basia: a to inaczej; poczekaj
15 mar 23:16
Basia: jeżeli teraz dobrze rozumiem o co chodzi to
| | | | 7*8 | |
wybieram pierwszą parę czyli 2 drużyby z 8 = | = |
| = 7*4 = 28 |
| | | 2 | |
| | | | 5*6 | |
druga para czyli 2 z pozostałych 6 = | = |
| = 15 |
| | | 2 | |
| | | | 3*4 | |
trzecia para czyli 2 z pozostałych 4 = | = |
| = 6 |
| | | 2 | |
| | | |
czwarta para czyli 2 z 2 = | = 1 |
| | |
15 mar 23:29
Basia: i oczywiście reguła mnożenia
15 mar 23:42
Misiek: A jeśli zmniejszymy liczbę drużyn do sześciu (A,B,C,D,E,F) i rozlosujemy po trzy pary w każdym
losowaniu?
Powinno wyjść 15 możliwości, które sobie rozpisałem.
A−B A−B A−B A−C A−C A−C A−D A−D A−D A−E A−E A−E
C−D C−E C−F B−D B−E B−F B−C B−E B−F B−C B−D B−F
E−F D−F D−E E−F D−F D−E E−F C−F C−E D−F C−F C−D
A−F A−F A−F
B−C B−D B−E
D−E C−E C−D
I ja to liczę tak na chłopski rozum, że A może zagrać z 5 drużynami, C może zagrać z
3 i E z 1
5* 3* 1= 15
15 mar 23:46
Misiek: A z kolei w przypadku czterech drużyn (A,B,C,D) są tylko trzy możliwości:
A−B A−C A−D
C−D B−D B−C
Kolejność nie ma znaczenia.
15 mar 23:48
Misiek: Chodzi mi o to, że zgodnie z Twoją metodą wyszedłby zły wynik przy istnieniu sześciu drużyn.
15 mar 23:50
Basia:
dla trzech par
dla czterech par
7*4*5*3*3*2*1/1*2*3*4
chyba nie dopisałam dzielenia
tak na to samo wychodzi, Twoje rozumowanie jest poprawne
"nie załapałam" wcześniej spodobu
16 mar 00:04
Misiek: Ok, dzięki
16 mar 00:07
Basia: poprawka bo coś źle wpisałam
dla czterech par
dalej bez zmian
16 mar 00:07
Blee:
Basiu ... musisz to wszystko podzielic przez 4! (Kolejnosc meczy w kalendarzu nie jest istotna
− a ja na chwile obecna bierzesz pod uwage)
16 mar 00:08
Blee:
Wlasnie
16 mar 00:09
Basia: no właśnie podzieliłam

zapomniałam dopisać
16 mar 00:10
Misiek: A z tym prawdopodobieństwem trafienia:
a) jednej pary = 1/7
b) dwóch par = 3/105 = 1/35
c) trzech par = 1/105
d) czterech par = 1/105
zgadzasz się?
Chodzi mi o losowanie, które pierwotnie zakładałem, czyli z ośmioma drużynami.
16 mar 00:11
Basia: czyli mamy 105 różnych paczek po cztery pary;
tylko w jednej "paczce" są cztery pary dobre
a ile jest paczek, w których są trzy pary "trafione" a jedna nie?
jak to liczysz?
16 mar 01:30
Basia: nie wiem jak to typowanie par przebiega
czy możesz na przykład typować tak: AB,AC,DE,DF ?
16 mar 01:39
Pytający:
Czyżby ktoś tu się zastanawiał czy opłaca się obstawianie wyników dzisiejszego losowania
ćwierćfinałów Ligi Mistrzów?

Zakładając, że typujesz wszystkie 4 pary (kolejność par bez znaczenia, kolejność w parze bez
znaczenia):
X // liczba trafionych par
P(X=0)=60/105
P(X=1)=32/105
P(X=2)=12/105
P(X=3)=0/105
P(X=4)=1/105
P(X≥0)=105/105
P(X≥1)=45/105
P(X≥2)=13/105
P(X≥3)=1/105
P(X≥4)=1/105
Przykładowo zakładając wynik losowania AB, CD, EF, GH:
https://pastebin.com/tV8s8tSR
16 mar 11:35
Misiek: O, właśnie.
o to mi się rozchodziło, dzięki
16 mar 17:17