Trojkat rownoramienny
Krzysiek60:

Trojkat rownoramienny ABC w ktorym AB= AC ma nastepujaca wlasnosc
:
na ramieniu AC mozemy znalezc takie punkty P i R a na ramieniu AB taki punkt Q ze BC= BR = RQ=
QP= PA
Oblicz miary kątow trojkata ABC
15 mar 21:56
Krzysiek60: Na razie jedyne co widze to ze
ΔCBR=ΔRQP=ΔPQA i wszystkie te trojkaty sa rownoramienne
15 mar 22:10
Basia:

δ=180−2γ
x = γ−δ = 3γ−180
z = 180−2x = 180−6γ+360 = 540 − 6γ
t = 180−z−γ = 180−540+6γ−y = 5γ−360
a=180−2t = 180−5y+360 = 540 − 5γ
b = 180−a−x = 180−540+5γ−3γ+180 = 2γ−180
jeżeli się nie pomyliłam w rachunkach to to jest niemożliwe
bo α=180−2γ
c = 180−b−α = 180−2γ+180−180+2γ = 180
ale sprawdzaj
15 mar 22:19
Krzysiek60: Oczywiscie bede sprawdzal
Basiu odpowiedz to 80o, 80o,20oC
15 mar 22:23
Eta:

17γ= 180
o
15 mar 22:25
Basia: no to musiałam się pomylić, ale idea chyba musi być taka jak mniej więcej opisałam
15 mar 22:25
Krzysiek60: Dzieki
Eta
15 mar 22:28
Eta:
Krzysiek ... ale to jest źle ( pomyliłam się

jeszcze raz rysuję
15 mar 22:30
Krzysiek60: ja sie domyslilem
15 mar 22:31
Eta:

9γ=180
o
γ=20
o
4γ= 80
o
teraz jest ok
15 mar 22:33
Krzysiek60: dziekuje
15 mar 22:39
Krzysiek60: Eta dopki jestes jeszce na forum to wroce do tego zadania jeszcze bo
To γγ, 2γ, 2γ 3γ 3γ i 4γ 4γ to byla tylko kolejnosc ?
Bo nawet gdyby w tym nawyzym trojkacie gdzie ejst γ i γ potem jest 2γ (kat zewnwtrzny ale
potm nie pasuje
15 mar 23:25
Eta:

x= 180
o−4γ
γ+δ+x=180
o ⇒ δ= 3γ
i podobnie
y=180
o−6γ
2γ+y+α=180
o ⇒ α= 4γ
15 mar 23:31
Krzysiek60: Wolalem dopytac .
15 mar 23:36
Eta:
15 mar 23:39