Basia:
| | 8 | | 2 | |
limx→±∞ f(x) = limx→±∞ x4(1− |
| − |
| ) = +∞*(1−0+0)=+∞ |
| | x2 | | x4 | |
funkcja jest ciągła
f'(x) = 4x
3−16x = 4x(x
2−4) = 4x(x−2)(x+2)
f'(x)=0 ⇔ x=0 ∨ x=2 ∨ x=−2
naszkicuj wykres pochodnej "kawałkami" czyli
y = x
y = x+2
y= x−2
i oczytaj:
x∊(−
∞;−2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(−2,0) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
x∊(0,2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f maleje
x∊(2;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f rośnie
funkcja osiąga minimum dla dla x=−2 i drugie dla x=2
w tym wypadku jest to również jej wartość najmniejsza
f(−2)=f(2) = 2
4 − 8*2
2−2 = 16−32−2 = −18
stąd wynika, że ZW=<−18;+
∞)