logarytmy
pppk: | | 4(1−a) | |
Wykaż, że jeśli log246=a to log6256= |
| . To jest zadanie maturalne. Mam takie |
| | a | |
| | 4(1−a) | |
pytanie: czy mogę zacząć udowadniąć od przekształceń log6256= |
| czy musze zacząć |
| | a | |
od log
246=a i przekształcić to do drugiej postaci? Jak patrzą na to na maturze?
15 mar 21:31
Benny: | | 1 | | 1 | |
log246= |
| = |
| |
| | log624 | | 1+log64 | |
15 mar 21:35
pppk: ale nie odpowiedziałeś mi na główne pytanie, rozwiazanie znam.
15 mar 21:56
Eta:
Możesz ..... tylko musisz na wstępie napisać
komentarz : " jeżeli taka równość zachodzi, to przekształcam ją równoważnie"............
15 mar 22:04