ciągi
JOHNSOP: Wyrazy ciągu arytmetycznego (an) spełniają warunki
a2*a3=a4 i a4+a5+a9.
Wyraź sumę a1+ a2 +..+ an jako funkcję zmiennej n
Podstawiając mając a1 i r nie wychodzi, jest ciekawszy sposób
15 mar 20:55
Janek191:
Popraw treść zadania
15 mar 20:56
JOHNSOP: tzn
15 mar 20:57
Adamm: przeczytaj to co napisałeś
15 mar 20:57
Janek191:
a4 + a5 = a9 ?
15 mar 20:58
JOHNSOP: * znaczy mnożenie
15 mar 20:58
JOHNSOP: tak, przepraszamm
15 mar 20:58
JOHNSOP: a4+a5=a9
15 mar 20:59
Janek191:
Mamy
a
1 + 3 r + a
1 + 4 r = a
1 + 8 r
a
1 = r
więc
( a
1 + r)*( a
1 + 2 r) = ( a
1 + 3 r)
czyli
2 r *3 r = 4 r
=========
Dokończ
15 mar 21:03
JOHNSOP: aaa, no wlasnie, dzieki
15 mar 21:13