matematykaszkolna.pl
Rys. Wykresu funkcji tryg. Michał: No witam, raz jeszcze, tym razem zastanawiam się nad narysowaniem funkcji f(x)... f(x)=4|sin(x−π)|cos(x−π)? hmn zastanawiam się co z tą 4 czy ona tyczy się sin czy sin i cos jak rysuję. I druga sprawa jak ma wyglądać ich iloczyn... BO w sumie to najważniejsze, a nie wiem jak miałbym się do tego zabrać. Prosiłbym o eleganckie rozrysowanie tego. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dzięki z góry!
15 mar 20:14
Blee: jeżeli sin(x−π) ≥ 0 wtedy f(x) = 4sin(x−π)cos(x−π) = 2sin(2(x−π)) jeżeli sin(x−π) < 0 wtedy f(x) = 4sin(x−π)cos(x−π) = 2sin(−2(x−π))
15 mar 20:28
Michał: rysunekDziękuję blee O ile rozumiem zastosowałeś wzór 2sinxcosx=sin2x tylko pod postacia bardziej skomplikowana, tak? 4sinxcosx=2sin2x dobrze rozumiem ? Bo to przekształcenie na coś takiego mi wygląda emotka czerwony to sin(x−π) niebieski to chyba sin(2(x−π) co do niebieskiego −ten tego, to ma być przesunięte o 2π w prawo a potem zwężone dwukrotnie? czy o π i zwężone dwukrotnie :X? Bo w sumie jak przesunę o 2π to dostane zwykłego sinusa emotka Hmmnn? To jak to będzie? Bo trochę się zagmatwałem w rysowaniu tego wykresu .
15 mar 21:18