Rys. Wykresu funkcji tryg.
Michał: No witam, raz jeszcze, tym razem zastanawiam się nad narysowaniem funkcji f(x)...
f(x)=4|sin(x−π)|cos(x−π)?
hmn zastanawiam się co z tą 4 czy ona tyczy się sin czy sin i cos jak rysuję.
I druga sprawa jak ma wyglądać ich iloczyn... BO w sumie to najważniejsze, a nie wiem jak
miałbym się do tego zabrać.
Prosiłbym o eleganckie rozrysowanie tego. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dzięki z góry!
15 mar 20:14
Blee:
jeżeli sin(x−π) ≥ 0 wtedy f(x) = 4sin(x−π)cos(x−π) = 2sin(2(x−π))
jeżeli sin(x−π) < 0 wtedy f(x) = 4sin(x−π)cos(x−π) = 2sin(−2(x−π))
15 mar 20:28
Michał:

Dziękuję blee

O ile rozumiem zastosowałeś wzór 2sinxcosx=sin2x tylko pod postacia bardziej skomplikowana,
tak?
4sinxcosx=2sin2x dobrze rozumiem

? Bo to przekształcenie na coś takiego mi wygląda

czerwony to sin(x−π)
niebieski to chyba sin(2(x−π)
co do niebieskiego −ten tego, to ma być przesunięte o 2π w prawo a potem zwężone dwukrotnie?
czy o π i zwężone dwukrotnie :X?
Bo w sumie jak przesunę o 2π to dostane zwykłego sinusa

Hmmnn? To jak to będzie? Bo trochę
się zagmatwałem w rysowaniu tego wykresu

.
15 mar 21:18