kombinatoryka
adaś: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których każde dwie sąsiednie cyfry są różne?
proszę również o wyjaśnienie
15 mar 20:13
Mila:
1) wszystkie 4−cyforowe o różnych cyfrach−
9*9*8*7=4536
2) liczby typu:
ABCA, ABAC, ABCB − 3 różne cyfry
9*9*8*1+9*9*1*8+9*9*8*1=3*648=1944
3)
dwie różne cyfry
ABAB
9*9*1*1=81
======
4536+1944+81=6561
Może nic nie pominęłam?
Eta policzy?
15 mar 20:43
adaś: dziękuję bardzo
15 mar 20:54
Mila:
15 mar 20:59
aniabb: to znowu jest to 9•9•9•9
15 mar 22:48
Basia: Tak;
aniabb już to kiedyś pięknie wytłumaczyła
15 mar 22:50