Naszkicuj wykres funkcji tryg.
Michał:

Głupio mi się witać już dziś 3−ci raz, no ale niehc będzie

Uszanowanko.
Pytanie czemu ten wykres wygląda jak wygląda
f(x)=sin2x−|sin2x|
czarny : sinx
niebieski : |sin2x|
czerwony : sin2x
zielony : czerwony − niebieski czyli zostaje czerwony poniżej wartości zero i "linia" dla
wartości 0 w miejscu gdzie wcześniej przybierał wartości >0
Pytanie − skąd się bierze ta prosta linia, będąca na osi X (zielona)?
Uprzejmie proszę o pomoc i dziękuję za okazane wsparcie
15 mar 19:36
PW: A stąd, że dla niektórych x
|sin2x|=sin2x,
a więc dla takich x
f(x)=sin2x−sin2x=0.
15 mar 19:39
Krzysiek60: dla sin(2x) ≥0 |sin(2x)|= sin2x
15 mar 19:40
Michał: Kurcze, macie rację, rozumiem już. Dzięki bardzo PW, dzięki bardzo Krzysiek
15 mar 19:43