Wyznacz dziedzinę/zbiór wartości funk. tryg.
Michał: Hej, raz jeszcze =)
Tym razem dwa pytania
1. Jak wyznaczyć dziedzinę tego cudeńka:
2. Czy dobrze myślę jeżeli idzie o zbiór wartości tej funkcji:
|sin x| ma f(D)= <0;1>
to wartość minimalna to 0 max to 1 czyli podstawię do wzoru i wyliczę
Odpowiedź jest dobra, ale czy tok rozumowania także?
15 mar 18:59
15 mar 19:05
PW: Zadanie 2: brakuje powołania się na ciągłość funkcji |sinx|.
15 mar 19:06
Janek191:
2) ok
15 mar 19:06
15 mar 19:09
Michał: @jacek191 Ok dzięki Janek =) jest super. Nie wiem czemu nie wpadłem na to od razu, bardzo
dziękuję

i dzięki za potwierdzenie że drugi przykład jest ok.
@PW No i PW stwierdzenie że trzeba się powołać na ciągłość funkcjj |sin x| nic mi nie mówi, co
więcej nie mam pojęcia jak miałbym się na to powołać
15 mar 19:14
PW: | | 1 | | 1 | |
A skąd wiesz, że jeżeli fmin= |
| i fmax= |
| , to f przyjmuje wszystkie wartości |
| | 3 | | 2 | |
15 mar 19:20
PW:

Popatrz: funkcja osiąga minimum równe a oraz maksimum równe b. Nieprawda, że zbiorem wartości
jest przedział <a, b>.
15 mar 19:26
Michał: No wynika to chyba z tego że f(D) |sinusa| = <0;1> i większy wartości sin nie przyjmie w takiej
postaci czyli podstawiajac do wzoru jego max i minimalna wartość otrzymam wartośc max i min
funkcji, bo funkcja składa się oprócz |sin| z stałych.
Nie wiem, czy to brzmi przekonująco, ale tak mi się wydaje to działa ;;
15 mar 19:29
Michał: Ok... Co do rysunku, to co zatem będzie tym przedziałem, skoro <a;b> nim nie jest?
15 mar 19:30
PW: Źle to tłumaczysz, a sprawa jest ważna − widzisz jaki prosty kontrprzykład można wymyślić.
Wystarczyło napisać: ponieważ funkcja |sinx| jest ciągła, przyjmuje wszystkie wartości między 0
a 1, wobec czego f(x) przyjmuje wszystkie wartości między
15 mar 19:35
PW: Na pytanie z 19:30.
Zbiorem wartości jest dwupunktowy zbiór {a, b}, to nie przedział <a, b>.
15 mar 19:37
Michał: Ah rozumiem już o co się rozchodzi.Dobra,masakra

Dziękuję PW za rozwinięcie, to takie trochę
podświadome mi się wydaje, ale pewnie masz rację, że należy to napisać. Dzięuję za mądrą radę,
postaram się do niej stosować. CO prawda słabo formuluje wnioski, no ale prkatyka czyni
mistrza, moze kiedyś się nauczę!
15 mar 19:41