matematykaszkolna.pl
pieciokat foremny Krzysiek60: rysunekPunkty ABCDE sa wierzcholkami pieciokąta foremnego Wykaz z epunkty przeciecia sie jego przekatnych sa rowniez wierzcholkami pieciokata foremnego Nalezaloby wykazac ze albo boki pieciokata FGHJK sa rowne albo jego kąty sa rowne
15 mar 18:51
Janek191: Może należy skorzystać z tego , że trzy kąty o wspólnym wierzchołku w wierzchołku pięciokąta są równe. ( wpisane oparte na takich samych cięciwach).
15 mar 18:55
Janek191: Może należy skorzystać z tego , że trzy kąty o wspólnym wierzchołku w wierzchołku pięciokąta są równe. ( wpisane oparte na takich samych cięciwach).
15 mar 18:55
Krzysiek60: Dory wieczor Janek191 emotka To ze kąty w pieciciokacie ABCDE sa rowne to skorzystam z Twojej wskazowki Natomiast w pieciokacie FGHJK to nie wiem jak skorzystac z Twojej wskazowki
15 mar 19:07
Janek191: Trójkąty CDH i DJE są równoramienne i mają takie same podstawy − są przystające, więc trójkat HJD i analogicznie JKE są równoramienne równoramienne . Podstawy tych trójkątów są takie same i są bokami małego pięciokąta. Analogiczne z pozostałymi trójkątami. Nie chce mi się ich wypisywać. Te większe Δ i te małe Δ są przystające do siebie.
15 mar 19:15
Krzysiek60: Dobrze . Ja sobie to rozpisze . dzieki .
15 mar 19:27