Trygonometria wyznaczanie wartości f(x)
Michał: Hej zastanawiam się jak wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji:
f(x)=sin
2 x− cos
2 x+1
Po przekszatłceniu:
f(x)=−2cos
2x+2
−−−−
−2cos x+2
taki wykres ma f(D)= <0;4>
a co się zmienia jezeli mamy cos
2 x...? Na necie jak wpsiałem aby narysowało mi wykres
−2cos x
2+2 to f(D) wyszło takie samo... a w podręczniku odp to f(D)= <0;2>
Proszę o pomoc
15 mar 18:39
Blee:
cos x −> ZWf = <−1;1>
cos2x −> ZWf = <0;1>
2cos2x −> ZWf = <0;2>
−2cos2x −> ZWf = <−2;0>
−2cos2x + 2 −> ZWf = <0;2>
15 mar 18:43
Michał: 
wow dziękuje, wszystko jasne!
15 mar 18:45
Janek191:
f(x) = − ( cos2 x − sin2 x) + 1 = − cos 2 x + 1
ZW( cos 2 x) = < − 1, 1>
ZW ( − cos 2 x ) = < − 1, 1 >
więc
ZWf = < 0, 2>
15 mar 19:31