Reguła de l hospitala
Nowy: Korzystając z reguły de la hospital a obliczyc podane granice.
| | 2x−22−x | |
lim(x−>1−) |
| |
| | (x−1)2 | |
15 mar 18:35
Blee:
dwa razy de'Hospitalem i masz gotowe
15 mar 18:36
Nowy: Nie wychodzi
15 mar 18:41
Blee:
to pokaż jak liczysz
15 mar 18:43
15 mar 18:46
15 mar 18:51
Nowy: Odp. −∞
15 mar 19:02
Nowy: Mmm
15 mar 19:07
Nowy: Nie rozumiem co robię źle
15 mar 19:13
Nowy: Nie czaje
15 mar 20:07
Nowy: Smutek
15 mar 20:33
Blee:
(2x)'' = (2xln2)' = 2xln22 ok
(22−x)'' = (22−xln2*(−1))' = 22−xln22
15 mar 20:37
Blee:
a Tobie wyszło, że (22−x)' = 2−2x*ln(2−2)
nie wiedzieć czemu
15 mar 20:38
Blee:
tam ln2−2 u Ciebie jest
15 mar 20:38
Blee:
wzór ogólny (af(x))' = af(x) * ln a * f'(x)
15 mar 20:39
Blee:
ooo ... to już po pierwszym de Hospitalku w liczniku nie będzie symbolu nieoznaczonego
bo masz:
licznik = ln2(2x + 22−x)
15 mar 20:41
Nowy: | | 1 | | −4x*ln4 | |
Przecież 22−x)'=(4−x)'=( |
| )'= |
| dobrze rozumiem? |
| | 4x | | 42x | |
15 mar 20:48
Blee:
co za bzdura
22−x = 22*2−x = 4*2−x
2−2x = (22)−x = 4−x
15 mar 21:09
Blee:
działania na potęgach się kłaniają
15 mar 21:10