Prawdopodobieństwo
Oleks: Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc w tym zadaniu.
Losujemy n razy ze zwracaniem liczby ze zbioru { 1, 2, 3, ... , 11}
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, że iloczyn wylosowanych liczb jest
podzielny przez 22.
Mam
|Ω|= 11n
A− zdarzenie, że iloczyn bedzie podzielny przez 22
Czyli wśrób wylosowanych liczb musi być liczba parzysta i 11.
Liczb parzystych jest 5 w tym zbiorze, więc moc A licze jako
|A|= 1*5*11n−2
I wychodzi P(A) = 5/121 po skróceniu.
Gdzie mam błąd?
15 mar 18:33
Blee:
Po pierwsze −−− tak zbudowana Ω zakłada, że kolejność jest istotna
Tak policzone |A| ani nie uwzględnia kolejności ani ją uwzględnia
Z zapisu tego wynika, że liczbę 11 wylosowałeś w pierwszym losowaniu, a parzystą w drugim,
a co z sytuacją wylosowania: 3,5,2,11, .... −−− takiego układu w ogóle nie przyjmujesz pod
uwagę.
O wiele łatwiej będzie Ci policzyć z przeciwnego
C −−− nie wylosowano parzystej
D −−− nie wylosowane 11
E −−− nie wylosowano ani parzystej ani 11
P(A) = 1 − P(C) − P(D) + P(E)
15 mar 18:48
Oleks: Czyli P(C) = 6n / 11n
P(D)= 10n / 11n
P(E)= 5n / 11n
Dobrze rozumiem?
15 mar 18:55
Blee:
tak
15 mar 19:00
Oleks: Dziękuje bardzo
15 mar 19:07