Trygonometria
Zczlowiek: | | 5π | | 19π | |
Wartość wyrażenia sin2 |
| +cos2(− |
| ) jest równa: |
| | 6 | | 6 | |
Nie mam w ogóle pomysłu jak się zabrać za to zadanie, mógłby mnie ktoś jakoś naprowadzić?
15 mar 17:48
Bogdan:
| | 5π | | π | | π | |
sin |
| = sin(π − |
| ) = sin |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 19π | | 19π | | π | | π | | π | |
cos(− |
| ) = cos |
| = cos(2π + π + |
| ) = cos(π + |
| ) = −cos |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
15 mar 18:11
Zczlowiek: A co z kwadratem przy sinusie i cosinusie?
15 mar 18:12
Bogdan:
Domyśl się
15 mar 18:20
Zczlowiek: Rozumiem co zrobiles i dokladnie tak bym to policzyl gdyby nie bylo tam tego kwadratu, ale nie
mam pojecia na jakiej podstawie go zlikwidowales
15 mar 18:26
Bogdan:
Niczego nie likwidowałem. Prosiłeś o naprowadzenie, to otrzymałeś podpowiedź.
Podnieś teraz otrzymane wyniki do kwadratu i zsumuj − koniec zadania
15 mar 19:25
Zczlowiek: Bo ja tylko z tym kwadratem miałem problem, przepraszam że nie doprecyzowałem, w sumie dalej
nie mogę zrozumieć
| | 5π | |
Czyli |
| i ten drugi ułamek nie zostały już podniesione do kwadratu? Myślałem że to |
| | 6 | |
oznacza że zwykły sinus wynosi pierwiastek z tego ułamka, kompletnie mi się pomieszało
15 mar 20:16
Mila:
| | π | | π | |
(sin |
| )2+(cos(− |
| ))2= i licz |
| | 6 | | 6 | |
15 mar 20:18
Zczlowiek: Dzięki za pomoc, powoli, ale zaczynam rozumieć jaki durny błąd popełniłem w rozumowaniu tego
zadania
15 mar 20:20