badanie wykresu funkcji
JOHNSOP: Zbadaj liczbe i położenie punktów wspólnych tego wykresu z dowolna prosta przechodzaca przez
poczatek ukladu wspolrzednych

Ta funkcja to: f(x)= 2x/1+x
2 gdzie slash to mianownik
15 mar 17:09
Blee:
f(x) = 2x + x2 ... hmmm już raz dzisiaj pokazane zostało Ci, abyś używał nawiasów, widać,
nadal tego nie potrafisz.
15 mar 17:17
JOHNSOP: kochanyy jestes
15 mar 17:20
JOHNSOP: dzieki ze sie martwsz <3
15 mar 17:21
Zczlowiek: | | 2x | |
f(x)= |
| czy nie o taką funkcję chodzi? |
| | 1+x2 | |
15 mar 17:32
JOHNSOP: o taką
15 mar 17:35
JOHNSOP: wyznaczylem jakies y=ax
zrobilem rownanie , wymnozylem i potem przypadki, dobrze mowie
15 mar 17:36
Zczlowiek: Hymm, no to szukając punktów wspólnych musiałbyś przyrównać to do dowolnej prostej
przechodzącej przez początek układu (y=ax), dalej trzeba chyba zobaczyć co wyjdzie z takiego
równania
15 mar 17:38
Zczlowiek: O własnie, i co ci wyszło?
15 mar 17:39
JOHNSOP: x(ax
2+a+2)=0
dobrze mam
15 mar 17:48
Zczlowiek: Tak
15 mar 17:51
JOHNSOP: a dalej
15 mar 18:10
Zczlowiek: wydaje mi się że musisz deltę tego równania w nawiasie przyrównać do zera i w zależności od
parametru a określić czy będzie miał 1, 2 czy 0 pkt wspólnych, nie wiem o co chodzi z
położeniem tych punktów
15 mar 18:15
16 mar 09:31