Zadanie z parametrem (rozszerzenie)
Zczlowiek: Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie ma dwa pierwiastki spełniające warunek
Wyszedł mi przedział (−
56,1) i
wydaje mi sie że jest to źle bo jak podstawiam 0 które należy do przedziału to nie spełnia ono
warunków
15 mar 16:28
%:
0 nie należy do dziedziny tej funkcji
15 mar 16:35
Zczlowiek: X=0 nie ale m=0 owszem, chyba że czegoś nie widze
15 mar 16:39
Zczlowiek: Ktoś, coś?

Nie szukam gotowca, szukam pomocy w znalezieniu błędu, policzylem dla jakich
parametròw ròwnanie ma dwa rozwiazania, potem dla jakich x1+x2<0 bo po przeksztalceniach tak
wychodzi
15 mar 17:20
Zczlowiek: Nikt nie robil?
16 mar 13:40
Jerzy:
| | m+1 | |
Kolego... zacznij od dziedziny. Przecież wyrażenie: |
| nie istnieje dla x = 0 |
| | x | |
16 mar 13:43
Zczlowiek: Ale tlumacze ze nie o x tu chodzi, m, parametry m moga byc rowne zero
16 mar 13:44
Zczlowiek: Wtedy rownanie ma dwa pierwiastki
16 mar 13:44
Jerzy:
Na parametr m , też musisz nałozyć warunek: m ≠ 1
16 mar 13:45
Jerzy:
Pokaż rozwiązanie.
16 mar 13:46
Zczlowiek: Tak, mam taki warunek, 1 nie nalezy do dziedziny, do tego rozwiazalem rownanie dla ktorych m
| | 5 | | 3 | |
rownanie ma dwa pierwiastki, wychodzi ze m jest z przedzialu (− |
| , |
| ) a ze wzorow |
| | 6 | | 2 | |
vieta wyszlo ze m<1
16 mar 13:48
Zczlowiek: | | 5 | |
Udało mi sie znaleźć błąd! Wynik to m∊(− |
| ,−1), teraz sprawdzalem i liczby z tego |
| | 3 | |
przedzialu pasuja
17 mar 19:45