Pytanie
Krzysiek60:

mam takie pytanie
czy istnieje trojkat oprocz trojkata prostokatnego gdzie dlugosc srodkowej jest rowna
dlugosci podstawy ?
Tak jak na rysunku CD= 0,5 AB
15 mar 15:22
Krzysiek60: Mialo by oczywiscie polowie dlugosci podstawy .
15 mar 15:24
Blee:

α' = 180 − α
i teraz mamy:
α + 2β = 180
o
(180 − α) + 2β' = 180 −> α = 2β'
czyli 2β' + 2β = 180 −> β' + β = 90
o
to chyba wystarczy za odpowiedź
15 mar 15:31
Blee:
tak naprawdę można było olać α i od razu napisać:
2β + 2β' = 180 −> β + β' = 90
15 mar 15:34
Krzysiek60:

czyli nie istnieje . dzieki
Pytalem w kontekscie takiego zadania
W trojkacie ABC dlugosc srodkowej jest rowna 0,5 AB a wysokosc poprrowadzone z wierzcholka C
zawiera sie w dwusiecznej kata ACS
Oblicz miary kątow trojkata ABC
zastanawialem sie do czego potrzebna jest ta wysokosc bo gdzies w pamieci zakodowalem sobie
ze bedzie CSA = 180−3α
Ale widze ze potrzebna ΔASC to trojkat rownoramienny ale ze dwusieczna CD to jednoczenie
wysokosc to tak bedzie w trojkacie rownobocznyn
czli ΔASC to trojkat rownoboczny
stad∡CAS= 60
o a ∡ABC= 30
o
15 mar 15:52