prawdopodobieństwo całkowite
Szczeniak: W jednej klatce jest 5 królików, w tym 3 samiczki, a w drugiej klatce znajduje się 7 królików,
wśród których są 4 samiczki. Z pierwszej klatki wyjęto jednego królika i przeniesiono do
drugiej klatki. Po pewnym czasie wyjęto jednego królika z drugiej klatki. Oblicz
prawdopodobieństwo wyjęcia z drugiej klatki samca.
Moje oznaczenia:
A−wyjęcie z drugiej klatki samca
B1−wyjęcie i przeniesienie z pierwszej klatki do drugiej samca
B2−wyjęcie i przeniesienie z pierwszej klatki do drugiej samicy
P(A∩B1)=48 P(B1)=25
P(A∩B2)=38 P(B2)=35
z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
P(A)=48*52*25+38*53*35=78
Odpowiedź jest inna, jak więc zrobić to zadanie?
15 mar 14:52
Blee:
| | 2*4 + 3*3 | | 8+9 | | 17 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 5*8 | | 40 | | 40 | |
2*4 <−−− wyjęliśmy samca i samca
3*3 <−−− wyjęliśmy samicę i samca
| | 4 | | 5 | | 2 | |
dlaczego mnożysz |
| * |
| * |
| <−−− skąd ten środkowy ułamek  |
| | 8 | | 2 | | 5 | |
15 mar 14:57
Szczeniak: P(A|B1)= P(A∩B1) P(B1)
15 mar 15:07
15 mar 15:23
Blee:
P(A) = P(A|B
1)P(B
1) + P(A|B
2)P(B
2) =
| | P(A∩B1) | | P(A∩B2) | |
= |
| P(B1) + |
| P(B2) = |
| | P(B1) | | P(B2) | |
= P(A∩B
1) + P(A∩B
2)
15 mar 15:24
Szczeniak: Jakby ktos potrafił mi pomóc to proszę bardzo o pomoc, nie rozumiem tego. W zbiorze jest to w
dzisle z prawdopodobienstwem calkowitym, stąd moja kulawa metoda, może da się to prościej
tylko proszę z opisaniem co się skąd wzięło
15 mar 15:24
Szczeniak: dziękuję

już wiem w którym etapie zadania się zafiksowałem
15 mar 15:30