Dyskretna
abcd: Witam, mamy 5 kolorów i pytanie jess takie, ile jest molziwosci stworzenia kolorowych bukietów
z 6 róż.
natomiast odpowiedz jest taka;
molziwosci mamy tyle ile jest nieuporzadkowanych rozmieszczen 6 przedmiotow w 5 pudelkach
a to jest ponoć równe liczbie ciagow zlozonych z 4 jedynek oraz 6 zer czyli ostatecznie 10 po
4
zupelnie nie rozumiem skad i dlaczego taki wynik
15 mar 14:44
15 mar 14:50
Blee:
104 jest złą odpowiedzią.
Gdyby bukiet posiadał 'rozróżnialne' róże to mielibyśmy 65 możliwości zrobienia takich
bukietów
65 < 104 <−−− więc jest to nierealna liczba.
15 mar 14:59
abcd: 10 PO 4 jest napisane
15 mar 15:01
Blee:
fakt
15 mar 15:32
Blee:
no to odnośnik masz
15 mar 15:32
Mila:
róże w 5 kolorach
bukiet z 6 róż
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5=6
liczba rozwiązań równania w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
II sposób
przedstawiasz liczbę 6 w postaci sumy 5 składników , ważna kolejność
np.
6=0+1+2+0+3 − 60 możliwości
6=1+1+2+1+1− 5 możliwości
itd
15 mar 19:04