trójkąt
Mela:
punkt D (−2 −1) jest spodkiem wysokosci opuszczonej z wierzchołka A (4,2) trójkąta
równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne:
a) środka okręgu opisanego na tym trójkącie
b) pozostałych wierzchołków trójkąta
a) zrobiłam bez problemu, ale nie potrafię zrobić b)
moje obliczenia wektor AD = [−6,−3] AS [4 − (−6 *23) , 2− (−3 * 23) = [0 , 0]
b) 2 = 4a + b i −1=−2a +b więc 3b = 0 2 = 4a więc a =1/2 prosta AD to y = 12x
15 mar 14:23
Blee:

b)
− liczysz długość AD −−− jest to wysokość trójkąta
| | a√3 | |
− znając wysokość liczysz długość boku trójkąta (w końcu h = |
| ) |
| | 2 | |
− odkładasz połowę boku na prostej zaznaczonej na rysunku w każdą ze stron i masz współrzędne
15 mar 14:43
Krzysiek60:

Sposob nr 2
Piszsesz rownanie prostej prostopadlej do AD
W trojkacie rownobocznym srodek okregu wpisanego pokrywa sie ze srodkiem okrego opisanego na
trojkacie
wiec
srodek okregu juz masz liczysz promien okrego opisanego (czyli dlugosc OA z rysunku masz
√20
ale to sama sobie policz
Rownanie okregu jest takie x
2+y
2=20
liczysz punkty przecie sie okregu z prosta prostopadla i masz brakujace Ci punkty B i C
15 mar 15:05
Mela: mam juz ze x1 = −2 − √3 i x2 = 2+ √3 , jak obliczyc y do punktó B i C?
15 mar 15:13
Mela: dobra juz mam xd głupia jestem
15 mar 15:15
Krzysiek60: Wstaw wyliczone x np do rownania prostej prostopadlej
15 mar 15:15