trojkat prostokatny
Krzysiek60:

W trojkacie prostokatnym jeden z katow ostrych ma miare α
Z wierzcholka kąta prostego wyprowadzono dwusieczna i wysokosc
Wyznacz miare kąta zawartego miedzy nimi
α+γ+δ= 90
0 w ΔACD
∡AEC= 180
o−(α+γ)
∡DEC= α+γ
Znowu w ΔDEC wychodzi mi ze α+γ+δ=90
o
Troche nie tak
15 mar 12:05
Blee:
(1) sin(45 + δ) = cosα
(2) sin(45 − δ) = cosβ = cos(90−α)
czyli:
√2 | |
| ( cosδ + sinδ) = cosα |
2 | |
√2 | |
| ( cosδ − sinδ) = sinα |
2 | |
czyli:
no i masz uzależnienie kąta δ od kąta α
15 mar 12:24
Blee:
co ja w sumie robię

α+γ+δ= 90
o −> α+ 45
o +δ= 90
o −> δ = 45
o − α
15 mar 12:25
Krzysiek60: No nie.
Głąbie na jakie kąty podzieli dwusieczna kąt prosty ?
Mowię to teraz do siebie
W ogóle witaj i dzieki
15 mar 14:12