Prosta i okrąg
JOHNSOP: Punkt A jest punktem styczności okręgu o równaniu (x+5)2 +y2=20 i prostej przechodzącej przez
punkt M(x,y)
Punkt B jest punktem styczności okręgu o równaniu x2 + (y−5)2=10 i prostej przechodzącej
przez punkt M (x,y)
WYZNACZ równanie zbioru tych wszystkich takich punktów że |AM|=|BM| Podaj ilustrację graficzną
zbioru 😁
15 mar 11:52
Kristof: Hmmm, wydaje mi się że jeżeli podstawisz y=ax+b do dwóch rownan okręgów, potem zastosujesz wzor
na odleglosc dwoch punktów w AM i BM może coś osiegniesz , spróbuj
15 mar 23:41
16 mar 00:07
Blee:
Uwaga

W zadaniu (a przynajmniej w tej formie co jest zapisana) nie jest slowem wspomniane ze
chodzi o jedna i ta sama prosta przechodzaca przez punkt M.
To moga byc dwie rozne proste (kazda z nich styczna do innego okregu), ktore po prodtu
przecinaja siebw punkcie M
16 mar 00:12
Kristof: i w tym sedno sprawy

Czyli wynika że te proste będą styczne do obu okregów, zarówno
pierwszego jak i drugiego tak
16 mar 00:14
Basia:

no właśnie NIE; z treści wynika, że może być np. tak jak na tym rysunku
o ile treść jest poprawnie przepisana
16 mar 00:27
Basia: a chyba treść poprawna jest bo wyznaczenie wspólnej stycznej do obu okręgów nie jest wielkim
problemem
są tylko dwie takie styczne, te okręgi w rzeczywistości się przecinają
rysunek mi nie wyszedł
16 mar 00:29
aniabb:

zbiór punktów M niebieska y=−x+1
16 mar 00:51
Konradddoo: Jak została wyznaczona?
16 mar 23:32
aniabb: z układu równań z okręgów
16 mar 23:47
Konradddoo: Tzn? Możesz mi pomóc wypisać te nierówności?
17 mar 09:34
annabb: Te dwa równania z treści zadania bierzesz w układ i rozwiazujesz
17 mar 09:55
Konradddoo: Możesz pokazać bo mi się wydaje że będzie więcej równań
17 mar 10:02
%:
to Ty pokaż swoje rozwiązanie do sprawdzenia, nie chce ci się rozwiązywać?
17 mar 10:33
annabb: Przy kompie będę w nocy.. na telefonie nie będę malować wzorków
17 mar 11:26
Kacper07: czyli będą rownania na dlugosc odcinka AM BM i co jeszcze
17 mar 13:13
aniabb:
x2 + (y−5)2=10
(x+5)2 +y2=20
x2 + y2−10y+25−10=0
x2+10x+25 +y2−20=0
−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy
−10x−10y+10=0
x+y−1=0
y=−x+1 i to jest ta prosta
17 mar 23:38