Dla jakich n jest to prawdziwe?
Pawel96: Dla jakich n jest to prawdziwe?
(1/n) + (n/n−1)=4
Wiem, że robimy to ze wzoru (n/k)= n!/k!(n−k)!
I wiem, że w każdym przypadku wyjdzie 0! w mianowniku, co daje wniosek taki, że nie istnieje
takie 'n' dla którego zachodzi za zależność.
Pomoże mi ktoś to prawidłowo rozpisać, żeby to było matematycznie wyjaśnione?
15 mar 11:09
Jerzy:
| | 1 | | n | |
czuy to jest: |
| + |
| = 4 ? |
| | n | | n−1 | |
15 mar 11:11
15 mar 11:12
PW: Symbol "n/k" oznacza ułamek
tak że ni cholery nie wiadomo o co pytasz.
| | | |
Jeżeli chcesz napisać symbol Newtona, np. | , to użyj |
| | |
N {7}{4}
(bez spacji po "N").
15 mar 11:13
Pawel96: Tak, macie racje mój błąd
15 mar 11:18
Jerzy:
| | | |
Z definicji symbolu Newtona: | istnieje tylko dla: n = 1 |
| | |
15 mar 11:20
Pawel96: Nie do końca rozumiem, mógłbyś to zapisać jako wyrażenie?
15 mar 11:42
Jerzy:
| | | |
Z definicji: | istnieje tylko dla: 0 ≤ k ≤ n |
| | |
| | | |
Zatem | istnieje tylko dla: n = 1 |
| | |
15 mar 11:45
Pawel96: No ok, czyli w drugim wyrażeniu wyjdzie 0! bo (1−1)=0!
15 mar 11:45
Blee:
więc jeżeli n>1 to zapis:
niech n =100
| |
<−−− czy taki zapis ma dla Ciebie jakikolwiek sens  |
| |
15 mar 11:46
Blee:
Jerzy ... zapomniałeś, że n=0 także ma 'sens' dla pierwszego dwumianu
15 mar 11:47
Pawel96: Zero raczej nie może być, ponieważ wtedy otrzymamy 0! w mianowniku
15 mar 11:48
Benny: 0!=1
15 mar 11:49
Blee:
Paweł:
15 mar 11:50
Pawel96: | | | |
A co zrobic gdy mam | czyli 0!/(0−1)!*(0*(0−1)!) |
| | |
Gdy robie dzialanie (0−1)! to wychodzi ujemna silnia (która chyba nieistnieje) czy poprostu 0!
15 mar 12:03
15 mar 12:03
Jerzy:
Czy Ty czlowieku rozumiesz zapis: 0 ≤ k ≤ n ( a liczby n i k są liczbami naturalnymi ) ?
15 mar 12:04
Pawel96: No właśnie nie do końca, ale idąc tą regułą ten drugi symbol Newtona jest nieprawidłowy z
reguły.
15 mar 12:07
Jerzy:
Jeśli n = 0 , to nie istnieje naturalne k < n
15 mar 12:09
Pawel96: A no tak! Dziękuje uprzejmie za pomoc i wyrozumiałość!
15 mar 12:10
jc: Wygodnie jest przyjąć, że n jest dowolną liczbą (niekoniecznie całkowitą).
k lepiej, jak zostanie całkowite nieujemne.
Istnieją też uogólnienia na niecałkowite k (funkcja B).
15 mar 12:33