Równanie trygonometryczne
Maturzysta2018: Rozwiąż równanie 2sin2x+sin5x+sinx=1 w przedziale <0;π>.
Więc niemalże wszystko mam zrobione, wyszło mi:
(cos2x)(2sin3x−1)=0
z cos2x=0 wyszło mi, że x=π/4 i x=3/4π
Mam problem z potrojonym kątem w sinusie, bo wychodzi mi 3sinx=1/2, ale nie wiem, jak znaleźć
rozwiązania... Powinienem jakiś wzór zastosować na potrojony kąt?
15 mar 10:47
Jerzy:
| | 1 | | π | | π | |
sin3x = |
| ⇔ 3x = |
| + 2kπ lub 3x = (π − |
| ) + 2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
15 mar 10:48
Maturzysta2018: Aha, no to już wszystko jasne, teraz wystarczy podzielić przez 3 i finito. Dziękuję
15 mar 10:51