prostokąt
Kasia:
W prostokącie ABCD długości boków |AB| : |BC|=2:1
Punkt E jest takim punktem że trójkąt ABE jest równoboczny zaś punkt S jest środkiem
odcinka AE.
a/ wyznacz stosunek pola trójkąta ADS do pola prostokąta ABCD
b/ podaj miary kątów trójkąta ADS
15 mar 00:01
aniabb:

Pole ADS = x•x•sin30 = x
2/2
Pole ABCD = 2x•x=2x
2
stosunek pól = 1/4
kąty 30° 75° 75°
15 mar 00:09
Eta:

1/ poprawny rysunek zgodny z treścią zadania ( jak zwykle
P(ABCD)= 2a
2
ΔADS −− równoramienny o ramionach długości "a" i kącie między nimi 30
o
| | 1 | | 1 | |
to P(ADS)= |
| *a*a*sin30o = ...= |
| a2 |
| | 2 | | 4 | |
| | P(ADS) | | 1 | |
a) to |
| = ...= |
| |
| | P(ABCD) | | 8 | |
b) (180
o−30
o) : 2 = 75
o
kąty Δ ADS to: 30
o 75
o, 75
o
i po ptokach
15 mar 00:10
aniabb: POPRAWKA
Pole ADS = x•x•sin30 /2 = x2/4
Pole ABCD = 2x•x=2x2
stosunek pól = 1/8
15 mar 00:11
Eta:
15 mar 00:11
aniabb: nie zdążyłam się wstrzelić żeby było jedno pod drugim
15 mar 00:14
Eta:
A ja minutę się spóźniłam
15 mar 00:20