Całka, podstawienie
CałuśnaCałka: Mam kilka całek do rozwiązania przez podstawienie, ale nie mam pomysłu co podstawić
2). ∫e
3√xdx
4). ∫x ln
√1−xdx
14 mar 23:31
jc:
| | 3/2 (2x+1) − 5/2 | | 3 | | 5 | | 1 | |
(3) = ∫ |
| dx = ∫( |
| − |
| |
| ) dx |
| | 2x+5 | | 2 | | 2 | | 2x+5 | |
(2) = ∫e
3t 2t dt = ... podstawienie x=t
2, dalej przez części
(4) = 1/2 ∫x ln(1−x) dx = ... od razu przez części
15 mar 00:30
Blee:
(1) x(x+1) = x2 + x + 1/4 − 1/4 = (x + 1/2)2 − (1/2)2
Podstawienie t = x + 1/2
I masz juz z gorki
15 mar 00:34
jc: (1) x=(t+ 1/t −2)/4, wtedy x(x+1)=(t−1/t)2/16.
15 mar 00:41
CałuśnaCałka: Czyli ta pierwsza całka
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = I t=x+ 1/2 I = |
| | √(x(x+1) | | | |
| | 1 | | 1 | |
arcsin |
| +C = arcsin |
| +C ? |
| | 2t | | 2x+1 | |
4). no właśnie nie mogę przez części, musi być przez podstawienie
15 mar 08:41
jc: Zauważ, że całki
∫U{dx}{√1−x2 = asin x
∫U{dx}{√1+x2 = ash x (funkcja odwrotna do sinusa hiperbolicznego)
∫U{dx}{√x2−1 = ach x (funkcja odwrotna do cosinusa hiperbolicznego)
Twoja jest ta trzecia
ach x = ln(x + √x2−1), czy jakoś podobnie
(4) podstawisz na końcu x=1−t i będzie przez podstawienie.
Myślę, że całkowania przez części nie unikniesz.
15 mar 09:06
jc: Oj, tam miały być ułamki! te pierwiastki w całkach miały być w mianownikach.
Teraz wychodzę.
15 mar 09:07