matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć z definicji pochodną funkcji
zed3210:
f(x)=2√x w punkcie Xo > 0 chciałbym by ktoś wyjaśnił jak to zrobić z góry dziękuje
8 lut 00:29
Bogdan:
Pomijam oznaczenie h→0 pod zapisem lim.
f(x
0
+ h) − f(x
0
)
2
√
x
0
+ h
− 2
√
x
0
f'(x
0
) = lim
= lim
=
h
h
2(
√
x
0
+ h
−
√
x
0
)*(
√
x
0
+ h
+
√
x
0
)
= lim
=
h*(
√
x
0
+ h
+
√
x
0
)
2(x
0
+ h − x
0
)
2h
= lim
= lim
=
h*(
√
x
0
+ h
+
√
x
0
)
h*(
√
x
0
+ h
+
√
x
0
)
2
1
= lim
=
dla h→0
√
x
0
+
√
x
0
√
x
0
8 lut 00:54