Blagam o pomoc
Nochemistry: Chemia
Wiem ze to matematyczne forum, ale moze ktos zna sie na tym i pomoze mi w tych dwoch zmorach
W stanie równowagi chemicznej reakcji COCl2 −−> CO + Cl2 stężenia równowagowe
reagentów były rowne [COCl2]= 1 M, [CO]= 0,4 M, [Cl2]= 0,5 M Po wprowadzeniu do
układu reakcyjnego pozostającego w stanie
równowagi tlenku węgla II o stężeniu 0,6 M ustalił się nowy stan równowagi.
Oblicz stężenia równowagowe poszczególnych reagentów po osiągnieciu przez
układ nowego stanu równowagi. W pewnej temp. stała równowagi reakcji estryfikacji:
CH3COOH (c) + C2H5OH (c) = CH3COOC2H5 (c)+ H2O (c) ma wartość rowną 4. oblicz ile moli
alkoholu etylowego
nalezy dodac do 1 mola kwasu octowego aby w stanie rownowagi otrzymac 0,8 mola estru.
14 mar 23:03
Eta:
Poproś ładnie
annabb
14 mar 23:05
Nochemistry: annabb Bardzo prosze o pomoc! Blagam 🙏🙏
14 mar 23:09
Eta:
aniabb
14 mar 23:10
aniabb: za chwilę..πz2a stygnie
14 mar 23:11
Eta:
Też bym zjadła
14 mar 23:12
aniabb: pierwsza..
po dodaniu 0,6 CO i reakcji mamy
| | (1+x)(0,5+x) | |
K= |
| = 0,2 więc x2+1,7x+0,3=0 zatem x=0,2 (bo 1,5 odpada) |
| | 1−x | |
nowe stężenie to 1,2M CO 0,7M Cl
2 i 0,8M COCl
2
14 mar 23:21
aniabb: druga
| | 0,8•0,8 | |
K= |
| =4 więc x=1,6 |
| | (x−0,8)(1−0,8) | |
14 mar 23:25
Nochemistry: A wyjasnisz skad wyszlo x−0,8 i 1−0,8 ?
14 mar 23:26
aniabb: bo skoro miało powstać 0,8 estru to w reakcji wzięło udział 0,8 kwasu (było 1 ubyło 0,8) i 0,8
alkoholu (było x ubyło 0,8) i przy okazji powstało 0,8 wody
14 mar 23:29
aniabb: ooo faktycznie rozpędziłam się ..woda nie ma stężenia
| | 0,8 | |
to K= |
| =4 więc x=1.8 |
| | (x−0,8)(1−0,8) | |
14 mar 23:31
aniabb: wszystko jasne? czy jeszcze czekać na pytania
15 mar 00:13
Eta:
Czekać ... do białego rana
15 mar 00:21
aniabb: o nie..ciut pospać ..maraton gimnazjalno maturalny się zbliża
15 mar 00:30
Nochemistry: Nie pisze z chemii, ale musze zaliczyc tak jak bym pisala...
Co za katorga😭
15 mar 09:02