Oblicz pochodna
Biolog: Oblicz pochodna
f(x) = 4x3 + 6x2 − 7x
14 mar 22:54
Dobra: Wzor jest na to
14 mar 23:01
the foxi:
Z definicji?
| | f(x+h)−f(x) | | 4(x+h)3+6(x+h)2−7(x+h)−4x3−6x2+7x | |
lim |
| =lim |
| = |
| | h | | h | |
| | 4x3+12x2h+12xh2+4h3+6x2+12xh+6h2−7x−7h−4x3−6x2+7x | |
=lim |
| = |
| | h | |
| | 12x2h+12xh2+4h3+12xh+6h2−7h | |
=lim |
| = |
| | h | |
=lim(12x
2+12xh+4h
2+12x+6h−7)=
12x2+12x−7
Wszędzie granica przy h→0
14 mar 23:05
Eta:
f'(x)=12x2+12x−7
i po ptokach ( bo nie pisze : oblicz z def.
14 mar 23:10
the foxi:
Prawda, ale akurat miałem wolną chwilkę to pocwiczylem przy okazji
14 mar 23:12
: tylko nie oczekuj, że ci Biolog podziękuję
15 mar 10:57