matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ekstremum funkcji
Biolog:
Wyznacz ekstremum funkcji
1
f(x) =
x
3
+ 2x
2
−3x
3
14 mar 22:47
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1716.html
i do dzieła ................
14 mar 23:14
Biolog:
Totalnie tego nie rozumiem
14 mar 23:25
aniabb:
to taki program Ci sam rozwiązuje
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E3%2F3%2B2x%5E2-3x
14 mar 23:27
Biolog:
Ten program chyba jest zepsuty albo to ja jestem zepsuty :X
15 mar 08:14
Janek191:
f '(x) = x
2
+ 4 x − 3 = 0 Δ = 16 − 4*1*(−3) = 28 = 4*7
√
Δ
= 2
√
7
− 4 − 2
√
7
− 4 + 2
√
7
x
1
=
= − 2 −
√
7
x
2
=
= − 2 +
√
7
2
2
oraz f ''(x) = 2 x + 4 zatem f ''( −2 −
√
7
) < 0 − f ma maksimum lokalne w x
1
i f '' ( −2 +
√
7]
) > 0 − f ma minimum lokalne w x
2
15 mar 08:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick