Równanie z parametrem
Amadeusz: Dla jakich wartości parametru m równanie
x2 − (m − 5)x +m2 − 6m +5 =0
ma dwa różne pierwiastki różnych znaków ?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dziękuję
7 lut 23:21
rogal: przypomnij sobie wzory wieta i deltę
7 lut 23:42
bera:
podpowiem

parametr "m" spełnia układ warunków:
1/ Δ>0
| | c | | c | |
i 2/ |
| <0 .......... bo x1*x2 = |
| <0 II cz. wzrów Viete'a |
| | a | | a | |
7 lut 23:46
matthew: założenia:
1)
Δ > 0 2 m. zer.
2)
wzory Viete,a
− różnych znaków: Δ>0 i x1*x2 <0
Δ = (− (m − 5))
2 − 4 * (m
2 − 6m+5) = (−m +5)
2 − 4m
2 + 24m − 20 =
=m
2 −10m +25 −4m
2 +24m −20 = −3m
2 + 14m +5
1)
Δ > 0
−3m
2 + 14m +5 > 0
Δ
m = 14
2 − 4* (−3)*5 = 256
√Δm = 16
| | −14 − 16 | | −30 | |
m1 = |
| = |
| = 5 |
| | 2 *(−3) | | −6 | |
| | −14 + 16 | | 1 | |
m2 = |
| = − |
| |
| | 2*(−3) | | 3 | |
2)
wzory Viete,a
− różnych znaków: Δ>0 i x1*x2 <0
| | c | |
x1*x2 <0 inaczej to |
| <0 |
| | a | |
U{5}{−3)<0
| | 2 | | 1 | |
koncowa odpowiedz: m∊(−∞, −1 |
| )∪(− |
| ; 5) |
| | 3 | | 3 | |
nie jestem pewien koncowej odpowiedzi....
7 lut 23:52
Godzio: matthew odpowiedź powinna być częścią wspólną a nie sumą
8 lut 00:08
Godzio: troche za bardzo namodziłeś
8 lut 00:10
Godzio: delta dobrze ale
m
2−6m + 5 <0
m
2−m − 5m + 5< 0
m(m−1) − 5(m−1) < 0
(m−1)(m−5) < 0
m∊(1,5)
częścią wspólną będzie
m∊(1,5)
8 lut 00:14
matthew: no własnie cos mi nie pasowało, zwykle robiac takie zadania odpowiedzia koncowa byla czesc
wspolna...
ok. to pokaz gdzie jest blad, tez sie pouczę
8 lut 00:15
matthew: aj, no jasne

trzeba jeszcze duzo
8 lut 00:16
Godzio:
8 lut 00:16
Bogdan:
Warto jest w tym równaniu zauważyć, że m
2 − 6m + 5 = (m − 5)(m − 1), obliczenia stają się
prostsze.
x
2 − (m − 5)x + m
2 − 6m + 5 =0 ⇒ x
2 − (m − 5)x + (m − 5)(m − 1) = 0
| | c | |
Równanie ma dwa różne pierwiastki różnych znaków wtedy gdy: a ≠ 0 i Δ > 0 i |
| < 0. |
| | a | |
Δ = (m − 5)
2 − 4(m − 5)(m − 1) = (m − 5)(m − 5 − 4m + 4) = (m − 5)(−3m − 1) =
| | 1 | | 1 | |
= −3(m − 5)(m + |
| ) > 0 ⇒ m ∊ (− |
| , 5) |
| | 3 | | 3 | |
| c | |
| = (m − 5)(m − 1) < 0 ⇒ m ∊ (1, 5). |
| a | |
Odpowiedź podał już
Godzio
8 lut 00:36