zbiory
kaska: Ze zbioru {0,1,2,3,4,.....,2n} gdzie n∊N wylosowano jednoczesnie 3 liczby. Prawdopodobienstwo
że suma wylosowanych liczb jest nieparzysta wynosi 43/85. wyznacz ile liczb było w zbiorze
14 mar 21:44
Mila:
X={0,1,2,3,4,.....,2n}
|X|=2n+1
n+1− liczba parzystych
n− liczba nieparzystych
A− suma wylosowanych liczb jest nieparzysta (3 nieparzyste lub dwie parzyste i jedna
nieparzysta )
| | | | | | n*(n−1)*(n−2) | | (n+1)*n | |
|A|= | + | *n= |
| + |
| *n |
| | | | 6 | | 2 | |
n=8
2*8+1=17 liczb w zbiorze X
14 mar 23:27