coco:
a
1 , a
2 , a
3 --- tworzaciag arytmet.
a
1+1, a
2+4 , a
3+ 19 --- tworzą ciąg geometr.
a
1+a
1+r+a
1+2r=15 → 3a
1 +3r=15 → a
1+r =5 (*) → a
1=5-r
z def. ciagu geom. mamy
a
22 = a
1 *a
3
więc
a
1+1=5 - r +1 = 6- r (1) → a
1 =6 - r
a
2 +4 = a
1 +r +4 = 5 - r +r +4 = 9 (2) → a
2 =9
a
3 +19 = a
1+2r +19= 5 - r +2r +19 (3) → a
3 = 24 +r
czyli 9
2 = (6- r)( 24+r)
144+6r -24r -r
2 -81=0
r
2 +18r -63=0 Δ= 576
√Δ =24
r= 3 lub r = - 21
liczby tworzace ciag arytm . to wstawiamy do(*)
gdy r =3 a
1= 5-3 =2 a
2= 2+3=5 a
3= 5+3=8
gdy r = - 21 a
1 =5+21=26 a
2=26-21= 5 a
3= 5 -21= - 16
wstawiamy do (1) (2) (3) otrzymamy liczby ciągu geom.
dla r= 3 a
1= 3 a
2 = 9 a
3 =27
dla r = - 21 a
1=27 a
2= 9 a
3 =3
odp: szukane liczby to z artym. { 2, 5 , 8 } lub { 26, 5, - 16}


a z geometrycz. to {3,9,27} lub {27, 9, 3}