obliczenia procentowe
duo: Uczniowie z Kłodzka pojechali do zoo w mieście Dvur Kralove. Ponieważ 40% kosztów wycieczki
trzeba było wpłacić w koronach czeskich, a kurs korony spadł z 16 groszy do 14 groszy. O ile
procent zmniejszył się koszt wycieczki?
14 mar 20:40
Eta:
Zmniejszył się o 5%
14 mar 21:33
jezowj: Eta. W jaki sposób zostało to obliczone? Mnie wychodzi 12,5%. Gdzie robię błąd?
28 lut 13:53
Eta:
| | 2 | |
0,4* |
| *100% =.......... =5% |
| | 16 | |
28 lut 14:10
zys:
... bo tylko 40% kosztów wycieczki było do zapłacenia w koronach
28 lut 14:11
Eta:
28 lut 14:12
zys:
28 lut 14:16
jezowj: Eta. Dziękuję Tobie bardzo.
2/16 to spadek kursu korony czeskiej. Prawda?
28 lut 14:28
Eta:
tak
28 lut 14:29
jezowj: Dlatego otrzymałem w wyniku 1/8 * 100% = 12,5%. Nie pomnożyłem przez 1/8 przez 40% czyli 0,4.
Jeszcze raz dziękuję.
28 lut 14:44