Wykaż, że m i n to kwadraty liczb naturalnych.
Tiffany: Wykaż, że jeżeli m i n to liczby naturalne względnie pierwsze, a ich iloczyn jest kwadratem
liczby naturalnej, m i n także są kwadratami liczb naturalnych.
Z góry dziękuję
14 mar 20:11
Tiffany: ktoś może?
14 mar 20:30
Adamm:
p2m+1|n
to
p2m+1|n*m
ale skoro n*m jest kwadratem, to musi mieć w rozkładzie na czynniki pierwsze
liczby o wykładnikach parzystych
zatem
p2m+2|n*m skąd, ponieważ p nie dzieli m, mamy
p2m+2|n
stąd, jeśli jakaś potęga liczby pierwszej dzieli n, to zawsze o wykładniku parzystym
stąd możemy wnioskować że w rozkładzie na liczby pierwsze, n ma wykładniki parzyste
czyli innymi słowy jest kwadratem liczby naturalnej
14 mar 20:37
Adamm: albo inaczej, bo to może nie przekonywać
n=p1α1*...*pnαn, m=q1β1*...*qkβk − rozkłady m i n na liczby pierwsze
n*m=p1α1*...*pnαn*q1β1*...*qkβk
skoro NWD(n, m)=1 to p1, ..., pn, q1, ..., qk są wszystkie różne,
więc to rozkład m*n na czynniki pierwsze
teraz skoro n*m jest kwadratem, to wszystkie potęgi
α1, ..., αn, β1, ..., βk są parzyste
n*m=b2 gdzie b jest naturalne, b można rozłożyć na liczby pierwsze,
jak podniesiemy b do potęgi to wszystkie wykładniki będą parzyste,
dlatego b2 ma w rozkładzie na liczby pierwsze wykładniki parzyste
stąd już od razu mamy tezę, bo
n=(p1α1/2*...*pnαn/2)2, m=(q1β1/2*...*qkβk/2)2
14 mar 20:45
Tiffany: Dzięki za odpowiedź, ale jeśli mogę zapytać czym tu jest liczba p(2m+1)?.
I skąd wiesz, że n dzieli tę liczbę?
I ostatnie pytanie, techniczne, rozumiem że m w wykładniku to ta liczba z iloczynu?
14 mar 20:50
Tiffany: Ok, zapomnij mój ostatni komentarz − to drugie wytłumaczenie jest bardzo przejrzyste.
Dzięki wielkie!
14 mar 20:57